Een jaar van de Hond


Volgens de Chinese astrologie is 2018 een jaar van de Hond, een dier met karakteristieken als trouw, eerlijk, direct en opmerkzaam. Honden zijn uitstekend gezelschap, totdat iets ze niet zint. Dan kunnen ze defensief en veeleisend worden.

Verder vinden honden het moeilijk om compromissen te sluiten en kunnen ze weigeren om iemand gelijk te geven. Het Chinees Nieuwjaar begint officieel op vrijdag 16 februari.

China is het nieuwe jaar begonnen met goede voornemens. De overheid gaat meer nadruk leggen op de strijd tegen financiële risico’s, vervuiling en corruptie, en minder op de uitbreiding van industriële activiteiten. Het IMF schat de economische groei van China voor dit jaar op 6,5 procent. Hiermee zal het land goed zijn voor ongeveer een derde van de groei van de wereldeconomie.

De stapsgewijze opname van Chinese A-aandelen in de indices van MSCI zal meer passieve beleggers gaan trekken, wat een verdere stimulans zou kunnen zijn voor de aandelenkoersen in het Chinese vasteland. Ook is de aandelenmarkt voor veel Chinezen een van de weinige mogelijkheden om rendement te behalen. Rente op spaargeld is relatief laag en door de kapitaalbeperkingen in het land is investeren in het buitenland een stuk moeilijker gemaakt.

Af en toe steekt de bezorgdheid over de schuldenberg van het land de kop op. Chinese bedrijven hebben inmiddels een schuld van 165 procent van het bbp, dubbel zo veel als wat in westerse landen gangbaar is. Ook het effectief rendement op een Chinese tienjaarslening is afgelopen jaar gestegen van 3 naar 4 procent. Deze toename heeft echter nog geen paniek veroorzaakt, getuige de stijging van de aandelenmarkten in 2017.

Een van de grote initiatieven van de Chinese regering is de zijderoute nieuw leven in te blazen. Ze leggen waar nodig een infrastructuur aan, zodat over land en zee vanuit diverse Chinese steden producten vanuit China naar Europa kunnen worden getransporteerd. Dit gebeurt nu onder andere met treinen. Deze treinen gaan volgeladen met Chinese producten naar bijvoorbeeld Frankrijk. Dezelfde treinen gaan vol beladen met Europese luxe producten terug naar China. Tot op heden zijn er 3000 treinen heen en weer gegaan.

In mijn optiek is dit slechts een voorbode. Als dit verder voortzet biedt het nieuwe kansen voor Europese bedrijven die veel exporteren en bovendien een kracht voor verdere groei van de Europese economie.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds, het fondsenlabel van OHV Institutional Asset Management