Dit artikel wordt u aangeboden door UBS Asset Management.

UBS: Kunnen factoren het rendement op aandelen verbeteren?

Er zijn drie basisbenaderingen voor factorbeleggen.

Factorbeleggen is gebaseerd op de veronderstelling dat aandelen met bepaalde kenmerken (factoren) op lange termijn beter presteren dan de brede markt. Als beleggers in hun portefeuilles rekening houden met factoren, kunnen zij dus potentieel betere beleggingsopbrengsten realiseren.

Bekende factoren zijn Value, Size, Momentum, Quality, Dividend Yield en Low Volatility. Deze hebben alle zes in het verleden aanzienlijk hogere voor risico gecorrigeerde rendementen opgeleverd dan de standaardaandelenmarkt. Uit onderzoek blijkt echter ook dat hier risico's aan verbonden zijn. De factoren voorspelden in het verleden een zekere outperformance, maar er waren ook perioden waarin factorbeleggingen achterbleven en er sprake was van een zekere cycliciteit.

Er zijn drie basisbenaderingen voor factorbeleggen:
1) Buy and hold van bepaalde voorkeursfactoren, ervan uitgaande dat hun outperformance op lange termijn succes oplevert
2) Tactische inzet of factortiming om een visie op de waardering van specifieke factoren te implementeren
3) Rotatie tussen factoren gedurende de economische cyclus om te kunnen profiteren van het feit dat verschillende factoren in verschillende fasen van de cyclus beter of slechter presteren.

UBS biedt een aantal op factorgebaseerde ETF's als transparante en kostenefficiënte vehikels om deze benaderingen mee uit te voeren. Binnen een uitgebreide multi-factoroplossing geven we ook toegang tot een combinatie van factoren. Deze neemt beleggers veel werk uit handen en wordt hier nader toegelicht.

We nodigen u uit om de meest recente uitgave van ons 'On Track' Magazine te downloaden. Hierin vindt u informatie over factorbeleggen in aandelen, details over concrete oplossingen en een nadere blik op de wereld van indexbeleggingen.

Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Voor meer informatie.