Dit bericht is van BNP Paribas AM

Infrastructuur kan potentieel bieden voor impactbelegger

Infrastructuur kan potentieel bieden voor impactbelegger

Beleggingen in infrastructuur in onder meer energie, transport en water kunnen impactpotentieel hebben. Ze zijn cruciaal in de transitie naar een net zero economie, maar spelen mogelijk ook een rol bij het in stand houden van biodiversiteit. Dit stelt Maxence Foucault, ESG expert en Lead Private Assets bij BNP Paribas Asset Management. “Willen we bijvoorbeeld echt emissiedoelen halen, dan hebben we een efficiënte energie-infrastructuur nodig.”

Met de bedreigende opwarming van de aarde en de noodzaak het verlies aan biodiversiteit aan te pakken, hebben veel beleggers een transitie gemaakt van ESG- naar impactbeleggen. Impactbeleggers streven naast het behalen van financieel rendement naar een meetbare positieve sociale en/of milieu-impact. Denk aan het oplossen van de beperkte toegang tot gezondheidszorg, armoede of slechte huisvesting. Een van de bekendste impactdoelen is het tegengaan van de opwarming van de aarde door de CO2-emissies van bedrijven terug te dringen.

Infrastructuurbeleggingen kunnen een belangrijke manier zijn om de energietransitie te versnellen en schaalvergroting te realiseren. Foucault: “Denk hierbij aan schone energieproductie, het aanleggen van laadstations en oplossingen voor een slimme energieopslag. Infrastructuur biedt basisdiensten, zoals nutsbedrijven, die van grote invloed zijn op een economie. Ze spelen daarmee een belangrijke rol in het bereiken van een koolstofarme, net zero economie.”

Van ESG verschuiven steeds meer beleggers naar impact
Voor de eigen infrastructuur-strategie – op dit moment vooral in private debt – gaat BNP Paribas Asset Management een stap verder dan beleggen volgens ESG-criteria en wordt in het beleggingsproces ook een impactdimensie opgenomen. Dit is volgens Foucault een brede trend. “Impact investing is de logische volgende stap in maatschappelijk verantwoord beleggen, die goed aansluit op grote thema’s als klimaat en biodiversiteit. Impact investing is inmiddels mogelijk in een breed scala aan beleggingsstrategieën, met verschillende soorten financiële en impactrisico- en rendementsprofielen waaruit beleggers kunnen kiezen, afhankelijk van hun duurzame ambities.”

Rendement hoeft een impactstrategie niet te kosten. Investeren in de oplossingen waar we voor staan, levert ook een opbrengst op. Een belangrijk aspect van infrastructuur is dat het een redelijk stabiele belegging is die kan beschermen tegen de huidige inflatie. “Infrastructuur is door verschillende economische cycli heen veerkrachtig gebleken. Veel inkomsten uit infrastructuur zijn aan de inflatie gekoppeld en kostenstijgingen kunnen doorgaans aan de eindverbruikers worden doorberekend”, aldus Foucault.

Infrastructuur biedt ook veel aanknopingspunten voor impactbeleggers. “Infrastructuur is een activaklasse in ontwikkeling, je ziet nieuwe segmenten opkomen in decarbonisatie, maar ook in groene waterstof, biogas en projecten om CO2 uit de lucht te halen, bijvoorbeeld via natuurlijk kapitaal: het aanleggen van nieuwe bossen. Hier zie je de relatie met biodiversiteit ook erg duidelijk naar voren komen. Wij voorzien ook meer ontwikkelingen in verband met de "S" van ESG, vooral wanneer de sociale taxonomie van de EU beschikbaar komt. Er komen steeds meer mogelijkheden om infrastructuur te koppelen aan een impactstrategie, uitgaande van sociale tot milieu- of klimaatdoelstellingen.”

Biodiversiteit en klimaat gaan hand in hand
De aanpak van het verlies van biodiversiteit krijgt daarbij ook steeds meer aandacht. Volgens Foucault hangt dit thema nauw samen met klimaat: “ Klimaatverandering leidt wereldwijd tot verlies aan natuur en biodiversiteit, wat het weer moeilijker maakt om klimaatdoelen te bereiken. Denk alleen al aan de rol van bomen in ons klimaat.”
BNP Paribas Asset Management is al langer met het thema biodiversiteit bezig. De vermogensbeheerder bepaalde in 2022 de voetafdruk van circa 70% van alle aandelenbeleggingen op biodiversiteit, als een eerste aanzet om dit thema in het beleggingsproces op te nemen, en mee te nemen in engagement.

De beschikbaarheid van goede data
Als impactbelegger wil je je impact maximaliseren. Maar hoe groot is de impact? Het meten daarvan is nog steeds een uitdaging. Er zijn ook goede data nodig om de beleggingsdoelen goed te kunnen definiëren en ze realistisch te houden. Ook monitoring vergt een ruime beschikbaarheid van data: ligt de belegger nog wel op koers om de gewenste impact te bereiken?
Foucault: “Wat de inbedding van impact in beleggingsprocessen betreft, zijn er normen in opkomst. Een van die normen zijn de Impact Principles, die BNP Paribas Asset Management heeft ondertekend. Wij werken momenteel aan de ontwikkeling van een intern kader voor impact investing op basis van de Impact Principles en de kernkenmerken van impact investing: intentionaliteit, additionaliteit en meetbaarheid. “

Ook de harmonisatie van hoe we impact meten is een uitdaging. Tussen ondernemingen en beleggers bestaan grote verschillen. Foucault: “Er zijn kaders die meer harmonisatie mogelijk maken, bijvoorbeeld de EU taxonomie, het ambitieuze raamwerk van de Europese Commissie met als doel de economie in de richting van groene oplossingen te sturen. Gezien de aanhoudende verschillen in impactmeting is ook een sterke interne expertise op het gebied van duurzaamheid nodig. Bij onze aanpak gaan we uit van de EU taxonomie en de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Beide bieden op dit moment een kompas voor impactbeleggers.”


Meer artikelen lezen?
Klimaataanpak vereist een sociaal rechtvaardige transitie

 

BNP PARIBAS ASSET MANAGEMENT France, Netherlands Branch (adres: Postbus 71770, 1008 DG Amsterdam) ("BNPP AM NED"), is een (vermogens)beheerder geautoriseerd door de Autoriteit Financiële Markten (“AFM”) om de activiteiten van de beheerder in Nederland uit te voeren, onder de naar Nederland gepaspoorte vergunning verstrekt door L’Autorité des marchés financiers (“AMF”) aan BNP PARIBAS ASSET MANAGEMENT France, geregistreerd bij de AFM. 
Dit materiaal dient enkel ter informatie en kan niet worden aangemerkt als:
1.                   een voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de financiële instrumenten hierin beschreven, en
2.                   een (geïndividualiseerd) beleggingsadvies.
BNPP AM NED heeft alle redelijkerwijs mogelijke zorg besteed aan de juistheid van dit materiaal, echter aanvaardt geen aansprakelijkheid voor drukfouten. De in dit materiaal opgenomen opinies zijn het oordeel van BNPP AM NED op een specifiek moment en kunnen worden gewijzigd zonder voorafgaand bericht. BNPP AM NED is niet verplicht de hierin opgenomen informatie en opinies te actualiseren of te wijzigen.
De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde van de beleggingen fluctueert met de koerswijzigingen van de effecten waarin wordt belegd. De mogelijkheid bestaat dat uw belegging in waarde stijgt; het is echter ook mogelijk dat uw belegging weinig tot geen inkomsten zal genereren en dat uw inleg bij een ongunstig koersverloop geheel of ten dele verloren gaat. Bij aan- en verkopen worden kosten in rekening gebracht.
Risico van beleggingen op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur – (ESG): Het ontbreken van gemeenschappelijke of geharmoniseerde definities en etiketten waarin ESG- en duurzaamheidscriteria op EU-niveau worden geïntegreerd, kan leiden tot verschillende benaderingen door beheerders bij het vaststellen van ESG-doelstellingen. Dit betekent ook dat het moeilijk kan zijn om strategieën die ESG- en duurzaamheidscriteria integreren te vergelijken, voor zover de selectie en wegingen die worden toegepast voor de selectie van beleggingen gebaseerd kunnen zijn op maatstaven die dezelfde naam kunnen delen, maar verschillende onderliggende betekenissen hebben. Bij het evalueren van een effect op basis van de ESG- en duurzaamheidscriteria kan de (vermogens)beheerder ook gebruikmaken van gegevensbronnen die worden verstrekt door externe aanbieders van ESG-onderzoek. Gezien het evoluerende karakter van ESG kunnen deze gegevensbronnen voorlopig onvolledig, onnauwkeurig of niet beschikbaar zijn. Het toepassen van normen voor verantwoord ondernemen in het beleggingsproces kan leiden tot de uitsluiting van effecten van bepaalde uitgevende instellingen. Bijgevolg kunnen de resultaten (van de sub-fondsen) soms beter of slechter zijn dan de resultaten van vergelijkbare fondsen die dergelijke normen niet toepassen.
"De duurzame belegger voor een wereld in verandering" weerspiegelt de doelstelling van BNP Paribas Asset Management om duurzame ontwikkeling in haar activiteiten op te nemen, zonder dat alle fondsen van BNP Paribas Asset Management behoren tot artikel 8 of 9 van de Verordening (EU) 2019/2088 betreffende informatieverschaffing over duurzaamheid in de financiële sector ("SFDR"). Voor meer informatie kunt u terecht op www.bnppparibas-am.com/sustainability-bnpp-am/