Dit artikel wordt u aangeboden door Van Lanschot Kempen Investment Management.

Kempen: Over klimaat

Klimaatverandering vormt een risico dat beleggers in hun portefeuilles zorgvuldig moeten sturen. Anderzijds biedt de transitie naar een economie met een lagere CO2-uitstoot ook beleggingskansen. Wat is de huidige stand van zaken met betrekking tot klimaatverandering? En wat is de visie van Kempen hierop?

In 2015 namen wereldleiders een monumentaal besluit: zij wilden in actie komen om de opwarming van de aarde tot 2°C boven het pre-industriële niveau te beperken. Dit akkoord, het Klimaatakkoord van Parijs, wil de mensheid en het milieu behoeden voor de meest catastrofale invloed van klimaatverandering.

Toen de nieuwe Amerikaanse regering in juni 2017 aankondigde dat zij uit het klimaatakkoord stapt, zette dat besluit opmerkelijk genoeg juist vaart achter de implementatie. Meer dan 25.000 Amerikaanse overheidsfunctionarissen – van gouverneurs tot burgemeesters – hebben de verklaring ‘We are still in’ ondertekend. Daarnaast hebben meer dan 260 grote multinationals zich aangesloten bij het Science Based Targets Initiative (SBTI). Onder hen de Amerikaanse giganten Dell, Kellogg Company, PepsiCo en Walmart. Zij hebben zich gecommitteerd hun CO2-uitstoot te verminderen om conform de jongste inzichten in de klimaatwetenschap wereldwijde opwarming tegen te gaan. Op de financiële markten blijft de vraag naar beleggingsproducten gericht op een lage CO2-uitstoot ondertussen groeien. Moody’s voorspelt dat de uitgifte van groene obligaties in 2018 de USD 250 miljard zal overtreffen.

De vorig jaar gepubliceerde aanbevelingen van de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD) leiden er mogelijk toe dat rapportage over klimaatrisico’s gemeengoed wordt op de wereldwijde markten.

Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD)

De transitie naar een economie met een lagere CO2-uitstoot zal belangrijke veranderingen binnen sectoren en bedrijfstakken in gang zetten en heeft daarmee aanzienlijke gevolgen voor het wereldwijde financiële systeem. Daarom hebben de ministers van financiën en de presidenten van de centrale banken van de G20-landen aan de Financial Stability Board (FSB) gevraagd te onderzoeken hoe de financiële sector rekening kan houden met de risico’s en kansen die uit klimaatverandering voortvloeien en hoe de sector hierover kan rapporteren. De FSB heeft hiervoor de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD) opgezet. Deze Task Force stelt zich ten doel om:

1. klimaatrapportages te ontwikkelen op basis waarvan een beter geïnformeerde besluitvorming mogelijk is bij beleggingen, financieringen en verzekeringen;
2. stakeholders beter inzicht te bieden in de concentratie van CO2-gerelateerde activa in de financiële sector.

De TCFD publiceerde in juni zijn definitieve aanbevelingen. De taskforce adviseert alle organisaties die op de beurs aandelen of schuldpapier hebben uitgegeven om deze aanbevelingen te implementeren. In de tweede helft van 2017 heeft Kempen deze aanbevelingen geanalyseerd en geconstateerd dat we aan de meeste al voldoen. Aanbevelingen die we nog niet geïmplementeerd hadden, worden nu opgepakt. 

  • Voor al onze op de balans opgenomen activiteiten waren klimaatrisico’s eind 2017 in ons risicobeheerproces geïntegreerd. De klimaatrisico’s bleken laag te zijn: op onze balans hebben activa die gevoelig zijn voor klimaatverandering geen materiële weging.
  • Voor onze niet op de balans opgenomen activiteiten (beheerd vermogen) volgen wij op klimaatgebied een engagementbenadering. We richten ons hierbij op ondernemingen in CO2-intensieve sectoren die achterblijven. Deze ondernemingen zijn onder meer actief in de sectoren energie, nutsvoorzieningen en mijnbouw.

In 2017 hebben we in aanvulling op deze aanpak onze eerste berekening uitgevoerd voor de CO2-voetafdruk van ons totale beheerde vermogen. Daarbij hebben we ook ondernemingen van buiten de genoemde CO2-intensieve sectoren meegenomen. We hebben drie verschillende kengetallen berekend om onze klimaatrisico’s en -kansen te kunnen beoordelen: de absolute CO2-uitstoot, de relatieve CO2-uitstoot en de CO2-intensiteit. Veel ondernemingen en beleggingsfondsen publiceren nog geen gegevens over de CO2-uitstoot; daarom bestrijken onze berekeningen slechts zo’n 50% van het totale beheerde vermogen. We willen de dekking de komende jaren vergroten en onderzoeken of het opstellen van CO2-doelstellingen zinvol is.

Meer informatie hoe Kempen de TCFD-aanbevelingen heeft geïmplementeerd: www.vanlanschotkempen.com/responsible/environment 

Wat heeft Kempen in 2017 verder op klimaatgebied gedaan?

Klimaatverandering vormt een risico dat beleggers in hun portefeuilles zorgvuldig moeten sturen. Anderzijds biedt de transitie naar een economie met een lagere CO2-uitstoot ook beleggingskansen.
Sinds 2016 heeft Kempen een klimaatbeleid dat niet alleen is toegespitst op het meten, monitoren en aan de orde stellen van klimaatgerelateerde activiteiten, maar ook op een uitvoerige rapportage hierover aan klanten. Al enkele jaren werd de CO2-voetafdruk van onze intern beheerde fondsen gemeten en in 2017 is voor het eerst de CO2-voetafdruk van ons volledige beheerd vermogen berekend en bekendgemaakt. Toen we onze CO2-voetafdruk gingen meten, gingen we ook in gesprek met de meest CO2-intensieve ondernemingen in onze portefeuilles. De impact van klimaatverandering wordt steeds duidelijker voelbaar – de directe blootstelling aan het veranderende klimaat, maar ook de indirecte impact van de transitie naar duurzame energie. Veel sectoren worden geraakt door steeds striktere klimaatregelgeving, technologische disruptie en druk van de buitenwereld om rekening te houden met de klimaatimpact. We spitsen ons engagement toe op sectoren met de grootste CO2-intensiteit in hun waardeketen, zoals nutsvoorzieningen en staalproductie.

Meer informatie over verantwoord beleggen: https://www.kempen.com/nl/asset-management/responsible-investment